Skriv ut denna sida
Eric Gailes "Middel of the road". (Foto: Pär Dahlerus) Eric Gailes "Middel of the road". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Eric Gales "Middle of the Road"

2017-02-26 - 01:28

Den 24 februari släppte Provogue Records/Mascot Label Group sin fjärde release med supergitarristen Eric Gales. Hans fjortonde album totalt sett.


Eric Gales hyllas bland annat av Joe Bonamassa och Carlos Santana som en av de bästa gitarristerna i världen. Redan när Eric Gales släppte sitt första album 1991, som sextonåring, så kallades han den nya Jimi Hendrix.

 

På det nya albumet "Middle of the Road" spelar Gales också bas och sjunger förutom det snygga gitarrspelet. Med den nya plattan känner han sig pånyttfödd och fri. Av albumets 11 låtar är det bara en cover, Freddie Kings "Boogie Man" med gästspel av en annan duktig gitarrist, Gary Clark Jr. Texterna är ofta personliga och utlämnande som på "Change in me (the rebirth)" som handlar om att ta kommandot över sitt liv och att förändras.


I grunden av musiken ligger bluesen men med inslag av soul och rock eller lite reggae på den Clapton liknande "Been so long". På "help yourself" får han hjälp av det sextonåriga gitarrundret Christone "Kingfish" Ingram och på "Repetition" dyker storebror Eugen Gales upp.


Förutom det briljanta gitarrspelet så sjunger Eric Gales bra också. "Middle of the Road" är ett tilltalande album som tål många lyssningar fast det är lättsmält. Det är faktiskt lite svårt att förstå att Eric Gales inte är större än vad han är. Kan detta vara det stora genombrottet?

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det är glädjande att det görs och släpps så mycket bra ny musik. Det är också en tröst för oss musikälskare eftersom pandemin i stort sett slagit ut all livemusik.

Recension: På fredag, 24 juli, släpps äntligen Courtney Marie Andrews nya album "Old Flowers". Albumet skulle ha släppts redan i början av juni, men beroende på den rådande situationen med pandemin flyttades releasen fram. 

Recension: Greg Copeland som nu är 74 år släppte sitt debutalbum redan 1982. Han fick då, inte den uppmärksamhet eller den uppbackning från sitt dåvarande skivbolag som han kanske borde ha fått. Det gjorde att han lämnade musikbranchen.

Recension: Falu-sonen Mattias Lies skivdebuterade redan 2006. I dagarna har han släppt sitt femte album som han kallar Highs & Lows.

Recension: På själva midsommaraftonen har Bob Dylan släppt en ny skiva. Det är hans första skiva med nyskrivna låtar på åtta år.

Recension: När jag recenserade ett tidigare album av Martin Riverfield (Engström) and the Wheels of Fortune, önskade jag att de skulle göra ett album på svenska.

Recension: För en tid sedan fick jag en skiva från Norge med artisten Harald Thune. Dessförinnan ett för mig okänt namn, men när jag började lyssna häpnade jag direkt. Det lät ju så fantastiskt bra.

Recension: Maple & Rye kallar sig själva en folk inspirerad indie-pop grupp.

Recencion: Safari Season som består av Lars Ryen på sång och Anders Lindgren på gitarr och keyboards har i dagarna släppt en fyra-spårs CD-EP. De har också hjälp av Daniel Gullö på bas, trummor, Keyboards och gitarr.

Recension: Lena Swanberg har precis släppt sitt album Sing me the news. Ett spännande album med lite svårkategoriserad musik.