Skriv ut denna sida
Jeff Healeys konvolut till Holding On. (Foto: Pär Dahlerus) Jeff Healeys konvolut till Holding On. (Foto: Pär Dahlerus)

Release: Jeff Healey - Holding On (a heal my soul companion)

2016-12-08 - 21:33

Nu på fredag den 9 december släpps gitarristen pch sångaren Jeff Healeys postumt utgivna album "Holding On - A heal my soul companion" på CD och digitalt. Den som vill ha albumet på vinyl får vänta till den 13 januari 2017.

 

Jeff Healey var blind från 1 års ålder då han drabbades av en ovanlig ögoncancer. Han utvecklade tidigt en speciell spelteknik med gitarren liggande i knät. Healey dog 2008 vid bara 41 års ålder då han drabbades av lungcancer. Det nya albumet är en uppföljare till hyllade "Heal My Soul" som gavs ut tidigare i år och bestod av tidigare outgivet material. Albumet "Holding On" består också av 5 tidigare outgivna låtar samt 10 låtar från en liveinspelning i Oslo 1999.

 

Det fem studiolåtarna är i grunden klassisk bluesrock med inslag av soul och pop och det svänger fint. Det kan ju lätt bli lite urvattnat när musik ges ut efter en artists död men jag tycker att det är hög klass på dessa spår. Låtarna är omväxlande och både sång och gitarrspel är av hög kvalité. Den instrumentala CNIBlues är en liten bluespärla.

 

Livedelen som följer efter de fem första spåren är mer klassisk blues och bluesrock med många fina stunder. Jag imponeras främst av gitarrspelet som spelas med en väldig känsla.

 

Allt som allt en fin hyllning till en stor artist som tyvärr dog alltför ung.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).

Recension: Jazzsångerskan Isabella Lundgren tolkar Bob Dylan på sitt nya album Out of the Bell Jar. Visst går hon utanför sin egen säkerhetszon, men som hon gör det. I varje ton som hon sjunger kan man höra hennes kärlek till Dylans texter och musik.

Recension: Hannah Aldridge som härstammar från musikmeckat Muscle Shoals, Alabama är en flitigt turnerande artist som dessutom ofta besöker Sverige. Hon är en fantastisk liveartist. Det känns därför passande att hon nu givit ut sin första liveskiva "Live in Black and White".

Recension: När de båda musikerna från Senegal Lamine Cissokho (bor i Sverige), och Manish Pingle möttes uppstod både vänskap mellan dem och ljuv musik.

Recension: Rag-And-Bone med rötterna i Skåne har nyligen släppt sitt fjärde album, How long is the dark?

Recension: I nästa vecka, den 27 september, släpper rockpoeten Anders F Rönnblom sitt 27:e studioalbum. Han kallar det för Blärk! - Nya Fosterlandssånger.

Recension: På fredag 6 september släpper Slowman sitt nya album "En romantisk idiot". Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet samt fått en pratstund inför skivsläppet med Svante "Slowman" Törngren.

Recension: Lars Brundins andra album, Kostymer, släpptes den 30 augusti. För några dagar sedan hade jag inte hört talas om Lars Brundin. Redan det smakfulla omslaget bådade gott, samt att skivan är utgiven på Rootsys label, en kvalitetsstämpel i sig.

Recension: Robert Randolph & The Family Band har nyligen släppt albumet Brighter Days. Ett album fullt med soul, funk och blues kryddad av en stor nypa gospel.

Recension: Gitarristen Freddie Nyström har tillsammans med sin kvartett nyligen släppt albumet Nya vägar med blues på svenska.