Skriv ut denna sida
Jeff Healeys konvolut till Holding On. (Foto: Pär Dahlerus) Jeff Healeys konvolut till Holding On. (Foto: Pär Dahlerus)

Release: Jeff Healey - Holding On (a heal my soul companion)

2016-12-08 - 21:33

Nu på fredag den 9 december släpps gitarristen pch sångaren Jeff Healeys postumt utgivna album "Holding On - A heal my soul companion" på CD och digitalt. Den som vill ha albumet på vinyl får vänta till den 13 januari 2017.

 

Jeff Healey var blind från 1 års ålder då han drabbades av en ovanlig ögoncancer. Han utvecklade tidigt en speciell spelteknik med gitarren liggande i knät. Healey dog 2008 vid bara 41 års ålder då han drabbades av lungcancer. Det nya albumet är en uppföljare till hyllade "Heal My Soul" som gavs ut tidigare i år och bestod av tidigare outgivet material. Albumet "Holding On" består också av 5 tidigare outgivna låtar samt 10 låtar från en liveinspelning i Oslo 1999.

 

Det fem studiolåtarna är i grunden klassisk bluesrock med inslag av soul och pop och det svänger fint. Det kan ju lätt bli lite urvattnat när musik ges ut efter en artists död men jag tycker att det är hög klass på dessa spår. Låtarna är omväxlande och både sång och gitarrspel är av hög kvalité. Den instrumentala CNIBlues är en liten bluespärla.

 

Livedelen som följer efter de fem första spåren är mer klassisk blues och bluesrock med många fina stunder. Jag imponeras främst av gitarrspelet som spelas med en väldig känsla.

 

Allt som allt en fin hyllning till en stor artist som tyvärr dog alltför ung.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Den israeliska världsbasisten Avishai Cohen har nyligen släppt sitt 17:e album som bandledare. Albumet som heter Arvoles är inspelat i svenska Nilento studios. En studio som kommit att bli en favoritstudio för Cohen.

Recension: Martin Engström som han egentligen heter spelade bas i John Lindberg trio i nio år. Som Martin Riverfield tillsammans med sitt band The Wheels of Fortune har han nyligen släppt sitt tredje album sedan 2013.

Recension: Mai Leisz skriver på skivans konvolut att hon genomgått flera förändringar. Metamorfos betyder ju just omvandling eller förändring.

Recension: Både Steve Earle och hans son Justin Townes Earle har nyligen släppt var sitt album.

Recension: Daniel Norgren har nyligen släppt sitt åttonde album, Wooh Dang. Det har hunnit gå 12 år sedan det första albumet släpptes.

Recension: Den finlandssvenske artisten Fredrik Furu har gjort ett riktigt fint popalbum. Soundet är modernt och fräscht.

Recension: På sitt första gemensamma album som de kallar Duet, får vi lyssna på mästerligt spel av Emil Ernebro på gitarr och Filip Jers på munspel.

Recension: Uppsalanyheters skribent Pär Dahlerus upptäckte nyligen äkta "outlaw-country" i Stockholm av en ren slump. Han gillade vad han hörde och det ledde till denna artikel och skivrecension.

Recension: Den 73-årige legendariska gitarristen Robin Trower har i dagarna släppt sitt nya album "Coming closer to the day".

Recension: Rustin Man eller Paul Webb som han egentligen heter har nyligen släppt sitt andra album under namnet Rustin Man. Det tog 17 år mellan de två albumen.