Skriv ut denna sida
Richard Lindgrens "Malmostoso" får högsta betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Richard Lindgrens "Malmostoso" får högsta betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Richard Lindgrens "Malmostoso" kompositioner av hög klass

2016-11-17 - 05:24

Richard Lindgrens nya album "Malmostoso" är en samling välskrivna egna kompositioner av mycket hög klass. Kanske är det dags för hans stora genombrott snart.

 

Richard Lindgren har en 20-årig musikkarriär bakom sig men är ännu inte särskilt välkänd hos den bredare publiken. Hans nya album "Malmostoso" är inspelat i Italien och i huvudsak med italienska musiker. Kanske är det mötet med nya musiker från ett annat land som har drivit fram Lindgrens musik ytterligare. Han sjunger med sin raspiga stämma och med en stor inlevelse.

 

Om jag inte visste att det är svenske Richard Lindgren jag lyssnar på skulle jag kunnat tro att det var en amerikansk musiker av rang. Hans rossliga röst passar perfekt för de ballader och roots-rock som han spelar. Han är en stor poet och textförfattare också. Musiken har influenser av storheter som Dylan och Springsteen. Jag hör mycket Steve Forbert i hans röst och frasering.


Malmostoso är ett italienskt slanguttryck som närmast kan översättas till dysterkvist. Lite dyster kanske Lindgren varit på några av sina tidigare album, men över albumets 11 låtar vilar inte så mycket dysterhet. "Malmostoso" är ett riktigt bra album som jag ger högsta betyg.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Martin Riverfield, eller Engström som han heter egentligen och hans band The Wheels of Fortune featuring Annsofie Lindström, har nyligen släppt albumet A Country Rockin' Christmas.

Recension: Hans "Ludde" Ludvigsson spelade in sin senaste skiva "Brooklyn" i USA tillsammans med amerikanska musiker. På Luciadagen står han värd för en Light of Day i Jönköping, en välgörenhetskonsert för sjukdomen Parkinson.

Recension: Det svenska bandet Mudfish bildades redan 1997. Dock har det varit tyst ganska länge om bandet och nu har de äntligen efter mer än 20 år släppt sitt självbetitlade album.

Recension: Den begåvade pianisten Joel Lyssarides har nyligen släppt sitt andra album "A better place" som är en värdig uppföljare till förra årets mästerverk "Dreamer".

Recension: Det råder väl inga större tvivel om var Hellsingland Underground har sina rötter, i Hälsingland förstås. Bandet som bildades redan 2006 släppte sitt femte album för ett tag sedan.

Recension: För ungefär ett år sedan släppte Lars Bygdén sitt mästerverk Dark Companion, jag gav det högsta betyg 10/10 och utnämde det till ett av 2018 års bästa album (se länk efter denna artikel).

Recension: Jazzsångerskan Isabella Lundgren tolkar Bob Dylan på sitt nya album Out of the Bell Jar. Visst går hon utanför sin egen säkerhetszon, men som hon gör det. I varje ton som hon sjunger kan man höra hennes kärlek till Dylans texter och musik.

Recension: Hannah Aldridge som härstammar från musikmeckat Muscle Shoals, Alabama är en flitigt turnerande artist som dessutom ofta besöker Sverige. Hon är en fantastisk liveartist. Det känns därför passande att hon nu givit ut sin första liveskiva "Live in Black and White".

Recension: När de båda musikerna från Senegal Lamine Cissokho (bor i Sverige), och Manish Pingle möttes uppstod både vänskap mellan dem och ljuv musik.

Recension: Rag-And-Bone med rötterna i Skåne har nyligen släppt sitt fjärde album, How long is the dark?