Skriv ut denna sida
Richard Lindgrens "Malmostoso" får högsta betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Richard Lindgrens "Malmostoso" får högsta betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Richard Lindgrens "Malmostoso" kompositioner av hög klass

2016-11-17 - 05:24

Richard Lindgrens nya album "Malmostoso" är en samling välskrivna egna kompositioner av mycket hög klass. Kanske är det dags för hans stora genombrott snart.

 

Richard Lindgren har en 20-årig musikkarriär bakom sig men är ännu inte särskilt välkänd hos den bredare publiken. Hans nya album "Malmostoso" är inspelat i Italien och i huvudsak med italienska musiker. Kanske är det mötet med nya musiker från ett annat land som har drivit fram Lindgrens musik ytterligare. Han sjunger med sin raspiga stämma och med en stor inlevelse.

 

Om jag inte visste att det är svenske Richard Lindgren jag lyssnar på skulle jag kunnat tro att det var en amerikansk musiker av rang. Hans rossliga röst passar perfekt för de ballader och roots-rock som han spelar. Han är en stor poet och textförfattare också. Musiken har influenser av storheter som Dylan och Springsteen. Jag hör mycket Steve Forbert i hans röst och frasering.


Malmostoso är ett italienskt slanguttryck som närmast kan översättas till dysterkvist. Lite dyster kanske Lindgren varit på några av sina tidigare album, men över albumets 11 låtar vilar inte så mycket dysterhet. "Malmostoso" är ett riktigt bra album som jag ger högsta betyg.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Malla Motel är Mats Ronanders nya album som släpps idag, den 3 april.

Recension: Kanadensiska Basia Bulat, med rötter från Polen, har nyligen släppt sitt femte album, Are you in love? En fråga som hon kanske ställde till sig själv, när hon för en tid sedan hittade kärleken igen.

Recension: Den begåvade gitarristen Sonny Landreth har nyligen släppt sitt album Blacktop Run. Albumet är Landreths elfte studioalbum sedan debuten 1992.

Recension: Conny Bloom har i dagarna släppt sitt andra album med texter på svenska. "Game! Set! Bloom!" som är en mer än värdig uppföljare till albumet "Fullt upp" som kom 2016.

Recension: Lisa Montans album Fossiler är ett bedövande vackert album med musik som berör.

Recension: Systrarna Laura och Lydia Rogers från Alabama har en tioårig skivkarriär bakom sig. Nyligen har de släppt sitt fjärde album Saturn Return.

Recension: För ett par år sedan släppte den i Stockholm bosatte amerikanen Allen Finney sitt förra album som jag gav ett högt betyg i Uppsalanyheter. Nyligen har han släppt uppföljaren "In a Blue Frame" och mina förväntningar är förstås höga efter det fina "Salt breeze with kites".

Recension: Dansken Thorbjørn Risager har ett 10-tal album i ryggen. Tillsammans med sitt band The Black Tornado turnerar han flitigt och har uppträtt i 21 olika länder och har mer än tusen konserter på sin meritlista.

Recension: De två banden Bluesblocket och Micke Japp har en gemensam nämnare nämligen sångaren och textförfattaren Mats Zetterberg.

Recension: Det lilla skivbolaget Sound Asleep Records som drivs av Jerker Emanuelson i Vara firade 25 år förra året. Då gav de ut den elfte samlingen av Hit The Hay.